My Violinist
Temat: Jak zrobic dobry bimber na kolumnie?
...pewnym utrudnieniem ( ciągłe wskakiwanie i wychodzenie z kanału , tam i z powrotem)- naprawdę uciążliwe a nie mówię już o wyciąganiu kega z gorąca cieczą . Zastanawiam się nad jedną kwestią czy ten odcinek 135 cm wystarczy czy trzeba jednak te 185 cm z dwóch kawałków. Przy zmontowaniu tylko na tym 135 centymetrowym odcinku mam od góry jeszcze koło 15-20 cm wolnej przestrzeni. Myślałem żeby dospawać jeszcze z 15 centymetrów rury i byłoby 150 cm kolumny z wypełnieniem . Ale nie wiem jest sens ? - może ktoś ma jakieś sugestie ? Teraz w sprawie zacieru. Również przyjmę z wielką wdzięcznością każda radę co do nastawiania dobrych zacierów i będę bardzo wdzięczny za każdą podpowiedź. Jak pisałem wcześniej chyba wolałbym pójść w stronę zacierów owocowych ponieważ mieszkam na wsi i za darmo mam dużo owoców ale również innym przepisem nie pogardzę . Pozdrawiam marer
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=206
Temat: Mój pierwszy projekt...
...trochę czytałem trochę oglądałem i postanowiłem w końcu spróbować własnych sił. jako że zaczynam przygodę z bimberkowaniem to prosiłbym o jakieś opinie co do mojego projektu ewentualnie poprawki. poniżej znajduje się wstępny projekt mojej maszynki Krótki opis projektu co nie jest opisane na rysunku Cała kolumna składa się z dwóch części skręcanych ze sobą, średnica kolumny 2,5 cala wysokość kolumny skręconej ok. 140cm. Wys. Kolumny z wypełnieniem ok. 100cm, zaś kolumny z refluksem i miejscem na włożenie ewentualnego koszyka do aromatyzacji (w zależności od zachcianek) ok. 35cm. I tu się zastanawiam bo do refluksu chce użyć spirali zamiast zimnych palców i tak sobie myślę że dł. spirali zwiniętej będzie miała ok. 20cm mam nadzieję że wystarczy. (jak sądzicie?) koszyk ok. 10cm wys. Nad koszykiem przestrzeń ok. 3-4 cm. Na samej górze również dekielek jest...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=2657