My Violinist
Temat: Creme brulee z creme double i poziomkami
Jeszcze jeden przepis na ten krem ale w Polsce nie do wykonania ze względu na brak creme double czyli bardzo tłustej śmietany kremówki min.48%(a może by tak zastąpić ją mascarpone???)i śmietany 40%.Oczywiście przepis nie sprawdzony jeszcze z powyższych względów m.in.
Pochodzi z książki Mistrzowie europejskiej kuchni zapraszaja do stołu 'Desery' wyd. Konemann i jego autorem jest kucharz Michel Boudrin gotujący w Anglii
Czas przygotowania:10 minut
Czas gotowania:5 minut
Czas chłodzenia:2 godziny
Stopień trudności:2 pkt w skali 3 pktowej
425 ml creme double
150 ml śmietany 40% tłuszczu
60 g cukru
8 żółtek
1 laska wanilii
1 miseczka poziomek
100 g brązowego cukru
Creme double wraz ze śmietaną i laska wanilii włożyć do garnka i zagotować.Żółtka ubijać z cukrem trzepaczką...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=5657
Temat: BMW 6
BMW 635CSi z Albumu BMW KONEMANN Rainer W. Schlegelmilch Fotki zrobilem cyfrowka
Źródło: mpwr.pl/forum/viewtopic.php?t=2949
Temat: Creme brulee z likieru Suze(gencjanowy)i grejpfrutów
Przepis pochodzi z książki Mistrzowie europejskiej kuchni zapraszaja do stołu 'Desery' wyd. Konemann.Tym razem smak pewnie gorzkawy biorąc pod uwage te gencjanę i grejpfruty. Autor Alain Burnel z Francji Czas przygotowania:20 minut Czas gotowania:1 godzina Stopnień trudności:2 pkt 8 żóltek 150 g brązowego cukru szczypta soli 2 łyżki ekstraktu waniliowego 1 l śmietany 100 ml Suze 8 różowych grejpfrutów kilka listków mięty Połaczyć se soba w misce żółtka,cukier,sól i ekstrakt waniliowy.Do mieszanki wlac...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=5660
Temat: Bułka z mąką razową
Chciałam zrobić bagietkę z przepisu z książeczki" Chleb i bułki" wyd. Konemann, no ale wyrosły mi takie 2 buły a nie bagietki <!--emoid:mrgreen:--><!--endemo--> ale za to bardzo smaczne, więc daję przepis: 2 1/4-2 1/2 kubka mąki pszennej 1/2 kubka mąki razowej 1 łyżeczka soli 7g suszonych drożdży 1 kubek ciepłej wody 1 białko rozbełtane z łyżką wody do posmarowania Wymieszać obie mąki z solą, drożdże rozpuścić w wodzie, dodać do mąki. Wyrobić kleistą kulę. Wyłożyć na...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=4557
Temat: ciasta kruche-slodkie
Słodkie ciasto kruche na spody do tart Na foremkę o średnicy 25 cm. Żródło Konemann 'Ciasta i ciastka' seria Le cordon Bleu Kuchnia Domowa 200 g mąki duża szczypta soli 70 g masła schłodzonego 80 g cukru pudru 1 jajko lekko roztrzepane 1-2 kropli esencji lub aromatu waniliowego Przesiać mąkę i sól do miski,wkroić masło w drobnych kawałkach.Rozetrzeć masło w mące do konsystencji piasku.Dodac cukier,wymieszać.Zrobić wgłebienie w środku i wlać jajko z aromatem.Połączyć wszystko dodając zimnej...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=5648
Temat: Creme brulee a la bergamote z ananasami w nalewce anyżowej
Przepis następny z książki Mistrzowie europejskiej kuchni zapraszaja do stołu 'Desery' wyd. Konemann i znów problem-esencja z bergamotek.Może dodać naparu z earl grey'a? Autorem jest Joel Roy z Francji Czas przygotowania:10 minut Czas gotowania:1 godzina 30 minut Stopień trudności:1 pkt 150 ml śmietany 100 ml mleka 5 żółtek 50 g cukru troche esencji z bergamotek Dodatki z ananasa 1 świeży ananas 1 łyżeczka wódki pastis 500 g cukru 500 ml wody trochę masła Zagotować śmietanę z mlekiem.Ucierać żółtka z...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=5659
Temat: Shortbread prawie jak oryginalny
Paulinko, to dobrze ze smakują :!: :!: :!: ale ten substytut mocno podejrzany (ale konemann tak juz ma) - kompletnie inne działanie jak dla mnie
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=1310
Temat: Historia Architektury
...architektury od starożytności po czasy współczesne, Parragon, Bath 2009 2.Bussagli Marco, Architektura.Style, techniki, materialy, budowle, twórcy, Swiat Ksiązki, Warszawa 2007 3.Cunliffe Sarah, Loussier Jean, Architektura przewodnik po stylach, Wydawnictwo RM, Warszawa 2008 4.D'Alfonso Ernesto, Samss Danilo, Historia architektury, Arkady, Warszawa1997 5.Gympel Jan, Historia architektury od antyku do czasów wspólczesnych, Konemann, Koln 1999,2000 6.Lliera Ramon Rodriguez, Historia architektury, Buchmann, Warszawa 2008 7.Nuttgens Patrick, Architektura, Pascal, Bielsko Biała 1994 Pozdrawiam i powodzenia rn
Źródło: polslbz.fora.pl/a/a,184.html
Temat: : Romańska rzeźba zachodnioeuropejska
Podjąłeś Uniku bardzo rozległy temat Nie mniej nie zniechęcam bo fajnie sobie popatrzeć. O pewnym palatium Alicja wrzuciła artykuł na Halle: http://halla.mjollnir.pl/viewtopic.php?t=3819 O romańskiej architekturze w Skandynawii można znaleźć bardzo zwięzłą notatkę w książce Sztuka Romańska. Architektura. Rzeźba. Malarstwo. wydanej przez Konemann. Jak wrócę z Wolina to coś zapodam z tej książki.
Źródło: halla.mjollnir.pl/viewtopic.php?t=4199
Temat: Wyjazd do Monachium - 4-6.09
...cos ciekawego (liczylem na jakis track test nowego M3 CSL ) Niestety nic ciekawego nie zobaczylismy (vide zdjecia ponizej) - za to bylem obserwowany czujnie przez ochroniarza, ktory patrzal, co fotografuje Gdybym mial skosne oczy, to pewnie by mi aparat zabrali A tak w ogole, to ciekawe - BMW M miesci sie przy ul. Daimlera Dawno temu kwitła współpraca, nawet BMW było sprzedawane w salonach Mercedesa...wiele powiązań było, polecam album BMW KONEMANN
Źródło: bmwautoklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5935